نویسنده و پژوهشگر سنگ نگاره های ایران
محمد ناصري فرد باستان شناس نقاشی های غارها و کوه های ایران است؛ وی داراي تحصيلات دكتراي
باستان شناسي هنر[1] با تجربـه حدود 20 سال پژوهش هاي مستمر ميداني در غارها و كوه هاي ايران
(با پايـي که مجروح است؛ حـدود 750000 كيلـومتر پيــاده و سـواره به عشق سربلـــندي ايـران عزیز
راه ها رفته؛ مسافتی بیش از 15 دور به گرد کُـره زمین ) و ديگر نقاط جهان می باشد؛ كـه منتج به كسب تجـربــه و دانش تخصصي مطالعه روي نقوش صخره اي(نقاشي هاي كهن غـارها و كوه هاي ايـران و جهـان) شده است. وي با ديگـر محافل علمي بيرون از ايران همــكاري و تعامل مطالعاتي[2] داشته و اين امر سبب شده تا سنگ نگـاره هاي ايران به ديـگر نقاط جهـان بيشتر معرفي شوند. لازم به ذكـر است كـه نامبرده جــایزه باستان شناسـی Archaeofeed
سال ۲۰۱۶ اروپا را برنده شده و يك فعال شناخته شده در خصوص باستان شناسي نقاشی هاي كهن غـارها و كوه هاي ايـران و جهان است. وي برای نخستین بار در ایران موفق به انتشار مقاله های علمي (Prehistoric Petroglyphs of Iran ) متعدد در جرايـــد، بيش از ۹۰ مصاحبه ي خبري اختصاصي در ارتباط با هنرهاي صخره اي در ايران، بیرون از ایران و تأليف شش جلد كتاب در زمينه هاي مختلف شده است كه سه جلد از آنها به نام هاي: “موزه هاي سنگي”، ” هنرهاي صخره اي” و نيز كتاب “سنگ نگاره هاي ايران- نمـادهاي انديشه نگـار”مرتبط با سنگ نگاره هاي ايران و جهان است. قسمت هايي از محتواي سريال مستند يازده قسمتي سنگ نگاره هاي تيمره که از شبكه چهار سيما بارها پخش شد، مبتنی و برگرفته از کتاب های اشاره شده است.وي بیش از 500 دقيقه پژوهش مستندهاي تلويزیوني هنرهاي صخره اي کهن (Prehistoric Rock Arts) در داخل و خارج از ايران انجام داده كه پژوهش يكي از آنها در جشنواره ي مراكز راديو تلويزيوني استان ها، در تابسـتان ۱۳۸۷ شيراز ديپلم افتخار گـرفت.
نگارنده (پژوهشگر) و آقای داریوش ارجمند (راوی) در پشت صحنه ساخت سنگ نگاره های تیمره (حدود 300 دقیقه) در سال 1387
همکاری و پژوهش در ساخت مستند The ibex code (معرفی و چرایی فراوانی نقوش بزکوهی سنگ نگاره های ایران و جهان و پیوستگی پیام جهانی آنها) در ســال ۲۰۱۷ در عرصه ی جهانی به کـارگردانی Eran Barnea از ایالت کالیفرنیا در امریکا.
موافقت با در خواست همکاری سازمان مرکز باستان شناسی بالتیک و اسکاندیناوی به مدیریت دکتر Oliver Grimm در کشور آلمان در سال ۲۰۱۷، برای نوشتن کتاب هنرهای صخره ای دنیا، لازم به ذکر است که معرفی سنگ نگاره های ایران و قسمتی از فلات ایران را وی انجام داد.
او در ارتباط با تهیه کتاب راهنمای سفر به ایران و معرفی جاذبه های دیدنی ایران، اثر دکتر پیتر کربر Peter Kerber ایران شناس آلمانی، همکاری داشته و صفحاتی از آن کتاب برای نخستین بار، به معرفی سنگ نگاره های کهن ایران ( ۱۵۰۰۰پ. تیمره) به زبان آلمانی اختصاص داده شد و شماره تماس مستقیم او هم برای علاقه مندان آلمانی در کتاب مذکور آورده شده است.
نگارنده و دکتر رسول بشاش، رییس پژوهشکده خط و زبان پژوهشکاه میراث فرهنگی در میان سنگ نگاره های تیمره ؛ در حال قالب گیری از کهن ترین کتیبه های خطی مکشوفه درایران (تیمره ) برای باغ کتیبه های کاخ نیاوران .
در كتاب سنگ نگاره هاي ايران– زبان مشترك جهاني Iran Petroglyphs ,Universal Common language براي نخستين بار، نقوش سنگ نگاره هاي ديگر نقاط جهان، طرح روي سفالينه هاي ماقبل تاريخ ايران، با نقوش سنگ نگاره هاي كهن نقاط مختلف ايران تطبيق داده شده است.
وي موفق به كـشف بيش از بيـست كتيبه ي خـطـي از هزاره ي دهـم پ.م. تـا دوره ي اسـلامي شده كه به سـيـر تَطَـوّر خط در ايران معـروف است Pictogram-ideogram-logogram-rebus-syllobic-alphabetic. ريـز آنهـا عبـارت است از : خطـوط تصويري، انديشه نگار، پیش ايلامی، ايلامي، پهلوي( هام دبيره و نيم گشته )، كوفي، عربي و فارسي؛ لازم به ذكـر است براي اولين بار در ايران سير تَطَـوّر خط از تصويري تا الفبايي كشف شده كه دركتاب سنگ نگاره هاي ايـران، نمـادهاي انديشه نگار، گزارشی از آن موجود است.
نگارنده و پروفسور جان بــراور و پرفسور گـــاس وان وین باستان شناسان هنرهای صخره ای اروپا ، که 5 روز مهمان در خانه ما بودند و از نمونه های تصادفی گوناگون از سنگ نگاره های تیمره سن سنجی طیف سنجی عمومی شتاب دهنده داشتیم. سال : 1387
در سال 1387 جهت مجـموعه ي فرهنگي تاريخي كاخ نياوران، بيش از بيـست مـولاژ (تنديس) از سير پيدايش و تَطَـوّر خطوط اشاره شده با همكاري وی و پژوهشكده ي خـط شناسي و مركز كتيبه شناسي ميراث فـرهنگي ايران تهيه شـد.[3]
نگارنده و دوستان ایرانی و پیتــــرکربرایران شناس آلمانی در تیمره، که کتاب جالب و دقیق معرفی جاهای دیدنی ایران به زبان آلمانی را برای گردشگران آلمانی نوشته است. وی ضمن آوردن شرحی کامل از سنگ نگاره های تیمره، شماره تماس نگارنده را نیز در کتاب مذکور برای باز دید گنندگان آلمانی آورده است.
1- وي فارغ التحصيل از دانشگاه ليـدون مالزي در رشته باستان شناسي هنر است.
2- بنيــاد باستان شناسی، انسان شناسی بـرادشـاو Bradshaw در کشور سوئیس، (Iran Rock Art & Middle East Rock Art )
http://www.bradshawfoundation.com/middle_east/iran_rock_art/index.php
http://archaeofeed.com/page/56/
3 – کتابچـه افتتاح بـاغ کتیبه های کـاخ نیــاوران- زمستان 1387
اغلب دانشمندان و باستان شناسانی که از نقاط مختلف جهان برای دیدن سنگ نگاره ها به ایران می آیند؛ یکی از سوغات آنها، خرید کتاب های نگارنده است که به قیمت هر جلد 100 تا 200 دلار تهیه می کنند و با خود به کشورشان می برند.
سنگ نگاره هاي ايران زبان مشترك جهاني
Iran Petroglyphs , Universal Common language
: سنگ نگاره های ایران نمادهای اندیشه نگار
IRAN PETROGLYPS, IDEOGRAM SYMBOLS
موزه هاي سنگي هنرهاي صخره اي(سنگ نگاره هاي ايران)
Museums Rock Arts (Iran Petroglyphs)
تنها کسی که در ایران دانش تخصصی سنگ نگاره های غارها و کوه های ایران را دارد؛ نگارنده است و خوشبختانه با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی استان مرکزی، تورهای علمی در سطح ملی و جهانی در تیمره برگزار می شود
دیدار گروه حدود 40 نفره آلمانی ها از سنگ نگاره های تیمره