ریشه و چرایی آرم دانشگاه تهران

تخته سنگی غول پیکر با بیش از 150 نقش کهن
دسامبر 3, 2023
نقاشی های کهن غارهای اطراف شهرستان جهرم فارس و طرح روی جام سفالی شوش زیر ذره بین
دسامبر 5, 2023

آرم زیبای دانشگاه تهران، برگرفته از هنر اعجاز گونه ی گچ بُری دورره ساسانی در تیسفون است؛ که روان شاد، دکتر محسن مقدم با دگرباز آفرینی آن شاهکاری در حد آن هنر کهن خلق کرده است(سال 1315). نمادی بسیار زیبا، پیچیده و پر از پیام (نماد ایران باستان)!
طرح یک بزکوهی با دو سر و دو بال( تاکید بر خواسته) که ریشه ی کهن تر آن را در میان نقاشی های غارها و کوه های ایران(حدود 5000پ.م.تیمره )، تندیس های مفرغی و زرین (500 تا 3000 پ.م.)، دست بافت ها( دوره تاریخی)، هم در قالب فرشته ناجی و فزون دهنده ی نعمت در ایران باستان می ببینم که همه ی آنها برگرفته از کهن اسطوره ی ایرانیان باستان است ( ماری و ماریانه) و ما در بالا سیر گوناگون آن را معرفی کردیم.
آن دانشمند بزرگ ایرانی، به زیبایی نمادها و اسطوره های کهن این سرزمین را می شناخته و آن فرشته ناجی ایرانیان باستان (بزکوهی) را در قالب نمادی ریشه دار، پر از پیام و تاکید بر خواسته و آرزوها خلق کرده است؛ به ما خیلی فراوانی نعمت بده و از ما خیلی محافظت کن (بزکوهی دو سر، نوعی دعا).
شگفت آنکه در گچ بری دوره ی ساسانی هم با خط پهلوی دعای فزونی و فراوانی را هنرمند به زیبایی آفریده کرده است.
دکتر محمد ناصری فرد
باستان شناس هنر و پژوهشگر سنگ نگاره های ایران

Naserifard
Naserifard
محمد ناصري فرد باستان شناس نقاشی های غارها و کوه های ایران است. وی تنها پژوهشگر سنگ نگاره ها در ایران است(باستان شناسی رو سطحی)؛ که با توجه به رشته تخصصی اش (باستان شناسی هنر)، بیش از 20 سال است؛ که بر روی نقاشی های غارها و کوه های ایران و بیرون از ایران مطالعات میدانی و تطبیقی علمی داشته و کتاب ها،پژوهش فیلم های مستند هنرهای صخره ای، مصاحبه های علمی در خصوص سنگ نگاره های ایران و مقاله ها نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *