این بار دوست گرامی جناب محمد رضا طاهری، فیلم و عکس هایی زیبا از فنجان نماهایی کهن از اطراف شهرستان صیدون بری خوزستان برایم ارسال کرده اند؛ که به توضیح آنها می پردازیم.
فنجان نماها، کهن ترین ابزارهای زیست دست بشر هستند و شاید بتوان گفت که عمری برابر زیست انسان بر روی کره زمین دارند.
برای مطالعه ی زیست انسان کهن بر روی کره زمین، آنها یکی از کهن یاری گرها و کهن الگوی های زیست بشر در ابعاد گونان هستند؛ که می توانند در قالب چراغ راهنما برای پژوهشگران عمل کنند و پنجره هایی متنوع به روی آنها طی دوره های کهن بگشایند؛ که در محافل علمی و دانشگاهی ایران ناشناخته و مهجورهستند ؟!
فنجان نماها، نخستین ظرف های جمع آوری و نگهداشت قطرات آب چکیده شده از سقف غارها پیش از اختراع سفال بوده اند (پیش سفال ها، غار کرفتو). آنها نخستین ابزارها، برای آسیاب کردن دانه های خشک غلات، حبوبات و ساقه های خشک گیاهان برای انسان های کهن بوده اند( کتاب های : سنگ نگاره های ایران نمادهای اندیشه نگار و سنگ نگاره هاي ايران زبان مشترك جهاني ، آثار نگارنده) .
کوبیدن و له کردن گوشت خام شکار، پیش از کشف آتش در قالب غذای مناسب کودکان و از همه مهم تر عصاره گیری دانه و ساقه های تازه گیاهان برای اجرای مراسم آیینی از پیش میتراییسم تا دوران دین زرتشت و چندین کارکردهای دیگر، که اغلب کارکردهای فنجان نماها در کتاب های ذکر شده آورده شده است.
فنجان نماهای ارسالی از شهرستان صیدون هم اغلب کارکردهای ذکر شده را دارا هستند و نشان از وجود زیستگاه های کهن در آن سرزمین حاصلخیز دارد.
گفتنی است؛ که فنجان نماهای گوناگون روی این تخته سنگ متعلق به همه ی قبیله یا مردمان ساکن در آن دیار بوده است.
فنجان نماها، حاصل تجارب بشری و مردمان ایران باستان هستند؛ که طی دوره های مختلف، به دست انسان های کهن ایجاد شده اند.
یکی از شاخص ترین کاربست آنها در قالب ظرفهای جمع آوری و نگهداشت آب در غارهای قابل سکونت انسان های نخستین بوده است؛ به همین لحاظ برای مطالعه و بررسی انسان های باستان، مطالعه و بررسی سنگ نگاره های کهن، بوِیژه فنجان نماها ضروری است.
در پایان از جناب محمد رضا طاهری عزیز که برای ارسال عکس ها و فیلم زیبا و ارزشمند فنجان نماهای اطراف صیدون خوزستان، زحمت ها کشیده اند؛ بسیار سپاسگزاریم.
با احترام – محمد ناصری فرد
دی ماه 1402