هنــــر باستـــــان در بیمـــــارستان

کشف و معرفی یکی از کهن ترین کتیبه های خط در ایران
مارس 12, 2024
سنگ نگاره های کهن دنیا و گردشگری
مارس 21, 2024

کاری بسیار زیبا و هنری در بیمارستان تازه افتتاح شده حضرت فاطمه (س) شهرستان خمین به چشم می خورد؛ که کمتر فردی است که در آن بیمارستان وارد شود و آن طرح های هنری زیبا از سنگ نگاره های کهن تیمره را نبیند.

شیوه ای زیبا و کم نظیر از لطافت هنرهای ریشه دار با رنگ هایی شاد و زیبا که بیان گر آثار هنری بجا مانده از مردمان ایران باستان هستند؛ که در غارها و کوه های تیمره می زیسته اند.  قدمت بعضی از آن آثار که در بیمارستان مذکوربدیل آفرینی شده؛ به حدود 21 هزار سال پیش می رسد ( دکتر رسول بشاش، سرپرست پژوهشکده خط و زبان، سال 1387).

 آنهایی که مفاهیم و مضامین آن نقاشی های کهن را می دانند؛ از دیدن آنها بسیار شاد می شوند و حس خوبی را تجربه می کنند و آنهایی هم که برای نخستین بار آنها را می بینند؛ برایشان سوال ایجاد می شود؛ که این نقاشی های انسان های کماندار، گوزن های مرال، اسب سوارها، بزهای کوهی و… بر در و دیوارراهروهای بیمارستان و لابلای این رنگ های شاد و زیبا چی هستند و چه پیامی دارند(محیطی یاد گیرنده)؟

 آن نقاشی ها، برگرفته از تاریخ و هنر کهن این سرزمین هستند ؛ که به دست انسان ها طی هزاره ها خلق شده اند؛ زمانی که هنوز خمین و شهر و روستایی وجود نداشته است.

 آنها از پیام های خاص برخوردارند(کتاب های سنگی) و به تعبیری نوعی خط تصویری با پیام ها و مضامین خاص هستند.

مثلا : شکارچی کماندار در تعقیب گوزن مرال (مارال)، نشان از دیده و زیست آن حیوان در منطقه داشته و یک رخداد و صحنه ی تاریخی از هنرمند در هزاره های پیش به تصویر کشیده شده است.

 بیشترین تکرار نقش ها، همچون کل محوطه های ایران، طرح روی سفال های پیش از تاریخ نقاط مختلف ایران و… بزکوهی در سبک های هنری رئالیسم و ایدوگرام است؛ با شباهت های ظاهری هر دو سبک و پیام های متفاوت، که چه هوشمندانه آن هنرمند گرامی آنها را بر دیوارهای زیبای بیمارستان آفریده است.

بزکوهی در سبک هنری اندیشه نگار: از من محافظت نما و به من فراوانی نعمت بده؛ نوعی دعا که برای بیماران نوید بخش و امید آفرین هستند.  یا در نماد شناسی جهانی The ibex footpint of God  بزکوهی نشان از رد پای خداست.

مدیران باهوش و هنرمندان با دانش، محیط بیمارستان پر از تنش و درد را به نگارخانه ای زیبا و آرام بخش با دعاهای خیرخواهانه تبدیل کرده اند؛ که یک الگوی زیبای آموزنده ی جهانی است.

از طرف دیگر، این کار زیبا سبب می شود؛ تا مردم با تاریخ و هنر کهن خود آشنا شوند و بدین شیوه در نگهداری آنها بکوشند و از دیگر آورده های خوب آن توسعه صنعت توریسم منطقه ای و ملی هم خواهد بود.

در پایان از رئیس و مدیر محترم بیمارستان و هنرمندان طراح آن نقاشی های ساده و با پیام های آرام بخش در بیمارستان، سپاس فراوان داریم و برای آنها فراوانی نعمت و پیروزی بیشتر آرزومندیم.

با احترام- محمد ناصری فرد

26 اسفند 1402

Naserifard
Naserifard
محمد ناصري فرد باستان شناس نقاشی های غارها و کوه های ایران است. وی تنها پژوهشگر سنگ نگاره ها در ایران است(باستان شناسی رو سطحی)؛ که با توجه به رشته تخصصی اش (باستان شناسی هنر)، بیش از 20 سال است؛ که بر روی نقاشی های غارها و کوه های ایران و بیرون از ایران مطالعات میدانی و تطبیقی علمی داشته و کتاب ها،پژوهش فیلم های مستند هنرهای صخره ای، مصاحبه های علمی در خصوص سنگ نگاره های ایران و مقاله ها نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *